Listwy ozdobne - zmiana wyglądu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xman
    Classic
    • 2014
    • 8

A jaki kolor paznokci maja kolezanki/kochanki/zona - moze cos w ten desen 8)
  • cynamon
    Classic
    • 2012
    • 39
    • Superb II combi (3T5)

Witam wszystkich.

Do tej pory nie było się czym chwalić, Moja O2 nie była, ani ładna ani wyjątkowa
    Czas sprawę zmienić i dodać jej nieco indywidualnych cech. Ważne aby cieszyła oko (zwłaszcza moje)

W mojej skodziance listwy ozdobne na desce rozdzielczej były już dość zmęczone, więc postanowiłem się tym zająć.
    W związku z tym, że zajmuję się zawodowo reklamą i m.in.oklejaniem samochodów stwierdziłem, że sam zajmę się tą sprawą
    Użyłem czarnej folii carbonowej i wg. mnie wygląda to trochę lepiej niż podrapane szare listwy.

Wymieniłem jednostkę grającą z radia Stream na radio Columbus i postanowiłem
    również wykończyć ramkę radia i przełączników klimatyzacji folią carbon.

Moim zdaniem wygląda to ciekawie. Teraz przyjdzie kolej na listwy drzwi.

Udało mi się zakupić tunel środkowy ze zwykłego na tunel z podłokietnikiem.
    Sprawa wyglądała groźnie ale okazała się banalna. Udało się również podłączyć
    przewody od nawiewu i pasażerowie tylnej kanapy będą podróżować w przyjemnej
    atmosferze

Następny etap to wymiana kierownicy na multimedialną.

Komentarz

• Asot
      Classic
      • 2013
      • 2

Wygląda to ciekawie, bo zrobione profesjonalnie i schludnie nie mniej jednak carbon do mnie nie przemawia.
      Napisałeś, że zajmujesz się tym zawodowo, więc moje pytanie - istnieje folia, czarna, matowiona? Chętnie okleiłbym swoje ramki

Komentarz

• 2.0-16v Michał
        RS
        • 2013
        • 4038
        • Octavia III (5E3)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM
        • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Ładnie . Ale może byś założył jednak temat swojego szkodnika w odpowiednim dziale :twisted:
        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
        przedstawiam smerfetke

Komentarz

• cynamon
          Classic
          • 2012
          • 39
          • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez Asot
          Wygląda to ciekawie, bo zrobione profesjonalnie i schludnie nie mniej jednak carbon do mnie nie przemawia.
          Napisałeś, że zajmujesz się tym zawodowo, więc moje pytanie - istnieje folia, czarna, matowiona? Chętnie okleiłbym swoje ramki

Jasne, folie występują w zasadzie w każdym kolorze w błysku lub macie.
          Są również folie ozdobne, z fakturą, odblaskowe, wszystko czego dusza zapragnie

Komentarz

• Wally
            RS
            • 2012
            • 3790
            • Volkswagen

Piknie piknie
            a fachowość potwierdzam, bo sam u Ciebie robiłem i śmiało polecam :diabelski_usmiech
            a opis fury i zdjęcia zapodaj Marcin tu: Nasze auta showroom , bo to miejsce na to :wink:
            Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
            => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
            => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
            "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• cynamon
              Classic
              • 2012
              • 39
              • Superb II combi (3T5)

Udało się zdemontować listwę ozdobną drzwi i również ona została pokryta folią carbon.
              Do zdjęcia listwy użyłem lutownicy, mianowicie wystarczy w nit wsunąć gorący grot i po kolei
              każdy nit usunąć. Przy montażu wystarczy użyć krótkich blachowkrętów z podkładkami
              zamiast nitów. Sprawa banalnie prosta, a myślałem, że będzie trudno

Przy odrobinie chęci można wszystko

Teraz czas na naprawę tapicerki, która jest w tej chwili okropna i nie mogę na nią patrzeć :shock:

Może ma ktoś jakiegoś dobrego tapicera, który mógłby to naprawić ?

Komentarz

• Wally
                RS
                • 2012
                • 3790
                • Volkswagen

no to pewnikiem niedługo trzeba będzie się zdzwonić na dokończenie oklejania :diabelski_usmiech
                Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8162
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez cynamon
                  Teraz czas na naprawę tapicerki, która jest w tej chwili okropna i nie mogę na nią patrzeć
                  faktycznie też by mnie to wq..... - na allegro kiedyś gość sie ogłaszał, kótry robił regeneracje tych boczków koszt ok 100 zł
                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• cynamon
                    Classic
                    • 2012
                    • 39
                    • Superb II combi (3T5)

Wiem i miałem to wtedy ogarnąć, ale jakoś nie było okazji, a teraz nie mogę typa znaleźć :evil: Ta pierdoła tak mnie ...rwia, że muszę to zrobić i to szybko.

[ Dodano: Czw 02 Sty, 14 18:55 ]
                    Zamieszczone przez Wally

no to pewnikiem niedługo trzeba będzie się zdzwonić na dokończenie oklejania :diabelski_usmiech
                    Zapraszam

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8162
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

http://webcache.googleusercontent.co...&ct=clnk&gl=pl może chociaz przez gg złapiesz kontakt...

Komentarz

• cynamon
                        Classic
                        • 2012
                        • 39
                        • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez piotrek_os
                        http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:rcDUeGGR_TsJ:xarchiwum.pl/octavia-ii-boczek-tapicerka-drzwi-przod-lewy-lewa-i1671781003.html+&cd=7&hl=pl&ct=clnk&gl=pl może chociaz przez gg złapiesz kontakt...
                        Dzięki, spróbuję

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8162
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a tu masz aktulana aukcje http://allegro.pl/boczek-lewy-skoda-...841231007.html 150 zl za to chcą....to juz nie wiem czy nie lepiej kupić uzywke na allegro

Komentarz

• cynamon
                            Classic
                            • 2012
                            • 39
                            • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez piotrek_os
                            a tu masz aktulana aukcje http://allegro.pl/boczek-lewy-skoda-...841231007.html 150 zl za to chcą....to juz nie wiem czy nie lepiej kupić uzywke na allegro
                            Też się nad tym zastanawiałem ale, żeby nie kupić "nadpsutej" tapicerki to trzeba by było ją obejrzeć i pomacać. Tak jak patrzyłem na te na allegro to większość ma w tym miejscu wygniecione miejsce. U mnie to jest przypadek ekstremalny ale są też takie gdzie poszycie nie jest uszkodzone ale pod spodem gąbka jest już wygnieciona i wygląda to słabo. Więc chyba zdecyduję się na naprawę. Dzięki za linka.

Komentarz

• Trusek
                              Rider
                              • 2009
                              • 520
                              • Octavia III (5E3)
                              • DADA 1.5 TSI 150 KM

Udało się zdemontować listwę ozdobną drzwi i również ona została pokryta folią carbon.
                              Do zdjęcia listwy użyłem lutownicy, mianowicie wystarczy w nit wsunąć gorący grot i po kolei
                              każdy nit usunąć. Przy montażu wystarczy użyć krótkich blachowkrętów z podkładkami

Obrazek

Teraz czas na naprawę tapicerki, która jest w tej chwili okropna i nie mogę na nią patrzeć :shock:

Obrazek

A jakby byla mozliwosc to czy moglbys zrobic fotke tych miejsc ktore pomocowales wkretami? Tych od listew ozdobnych?
                              <<>> MACIEJ <<>>
                              Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• kowal 2002
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 5161

Trusek na focie widać miejsca po zgrzewach, w które można dać wkręty.

Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• cynamon
                                  Classic
                                  • 2012
                                  • 39
                                  • Superb II combi (3T5)

Jak będę demontował boczek i wysyłał go do naprawy to zrobię fotki. Tak czy inaczej, jak masz miejsca po nitach, to wystarczy wkręcić w to miejsce krótki blachowkręt z podkładką.
                                  Ja dodatkowo przygrzałem lutownicą miejsca po nitach, żeby lepiej się śrubki trzymały.

[ Dodano: Sob 11 Sty, 14 15:56 ]
                                  Zamieszczone przez Trusek

Obrazek

Obrazek

A jakby byla mozliwosc to czy moglbys zrobic fotke tych miejsc ktore pomocowales wkretami? Tych od listew ozdobnych?

Zdemontowałem drugą listwę i zgodnie z prośbą wrzucam fotki.

Usuwanie nitów za pomocą lutownicy:

Listwa po usunięciu nitów :

Sposób ponownego montażu, blachowkręt (max 5mm dł.) i podkladka :

[ Dodano: Nie 12 Sty, 14 13:32 ]
                                  Strona pasażera też już zrobiona listwa i rączka w carbonie. Został już tylko tył.

Komentarz

• soll_
                                    Drive
                                    • 2014
                                    • 78

Wykonanie muszę przyznać naprawdę profi ale osobiście imitacja carbonu strasznie się moim zdaniem opatrzyła Nie mniej na pewno jest dużo schludniej niż było - dobra robota kolego

Komentarz

• cynamon
                                      Classic
                                      • 2012
                                      • 39
                                      • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez soll_
                                      Wykonanie muszę przyznać naprawdę profi ale osobiście imitacja carbonu strasznie się moim zdaniem opatrzyła Nie mniej na pewno jest dużo schludniej niż było - dobra robota kolego
                                      Dzięki za słowa uznania carbon jednym się podoba, innym nie. Jest to kwestia gustu. W moim przypadku listwy okleiłem ponieważ były mocno porysowane, a carbon dlatego, że po pierwsze mi się podoba, a po drugie ta folia jest dobrej jakości i nie rysuje się tak jak inne.

Komentarz

• Trusek
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 520
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • DADA 1.5 TSI 150 KM

Dziekuje - jak sie zrobi cieplej to u siebie tez zrobie podejscie.
                                        <<>> MACIEJ <<>>
                                        Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• niewinny1989
                                          Classic
                                          • 2013
                                          • 2

Witam. Również zastanawiam się nad takim modem, niestety mam dwie lewe ręce ;( w Krakowie za oklejenie 4 listw na drzwiach ramki wokół radia i przełącznika świateł spiewają od 500zł. Czy jest ktoś w z okolic Krakowa kto podjął by sie tego wyzwania za przystępniejsze pieniądze? Pozdrawiam

Komentarz

• piotrek_gdy
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 7723
                                            • Volkswagen
                                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

blachowkręt (max 5mm dł.) i podkladka
                                            cynamon, mała modyfikacja- zamiast blachowkreta i podkładki można zastosować wkręty z łbem podkładkowym

polecam dostępne w każdej Castoramie wkrety śr 4,2x13mm - idealnie sie spisują- ja zazwyczaj stosuję B-RLWF-4213
                                            przed przykręceniem listwy warto zastosować odrobinę kleju na ciepło co spowoduje lepsze wiązanie wkręta i listwy oraz lepsze trzymanie listwy i boczku

tak samo-patent kolegi robreg - zamiast bawić się lutownicą- można po prostu ściąć obcinaczami kryzę plastikowego(fabrycznego) nita - pozwala to zaoszczędzić czas i jednocześnie minimalizujemy ryzyko przypadkowego uszkodzenia plastików
                                            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• cynamon
                                              Classic
                                              • 2012
                                              • 39
                                              • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                                              blachowkręt (max 5mm dł.) i podkladka
                                              cynamon, mała modyfikacja- zamiast blachowkreta i podkładki można zastosować wkręty z łbem podkładkowym

polecam dostępne w każdej Castoramie wkrety śr 4,2x13mm - idealnie sie spisują- ja zazwyczaj stosuję B-RLWF-4213
                                              przed przykręceniem listwy warto zastosować odrobinę kleju na ciepło co spowoduje lepsze wiązanie wkręta i listwy oraz lepsze trzymanie listwy i boczku

tak samo-patent kolegi robreg - zamiast bawić się lutownicą- można po prostu ściąć obcinaczami kryzę plastikowego(fabrycznego) nita - pozwala to zaoszczędzić czas i jednocześnie minimalizujemy ryzyko przypadkowego uszkodzenia plastików

Jak na razie się trzyma na tym patencie, który zrobiłem ale dzięki za podpowiedź, następnym razem się poprawię

Komentarz

• MRadar
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 106

Udało się zdemontować listwę ozdobną drzwi
                                                Czyli bez ściągnięcia dekorów raczej nie da rady obkleić? Ma może ktoś jakiś fajny manual jak rozmontować drzwi zeby sie do nich dostac?
                                                Antracytowy Mint z Krk by MRadar

Komentarz

• cynamon
                                                  Classic
                                                  • 2012
                                                  • 39
                                                  • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez MRadar
                                                  Udało się zdemontować listwę ozdobną drzwi
                                                  Czyli bez ściągnięcia dekorów raczej nie da rady obkleić? Ma może ktoś jakiś fajny manual jak rozmontować drzwi zeby sie do nich dostac?
                                                  Teoretycznie się da ale wyglądało to nie będzie

Komentarz

Pracuję...